Hem

Published on

Evagrios Pontikos

Authors
filokalia evagrios munk

Evagrios Pontikos introduktion

Evagrios den ensamme, även känd som Evagrios Pontikos, föddes 345 eller 346, troligen i Ibora i Pontus, även om han enligt en annan uppfattning var född i Iberia (Georgien). Han var en lärjunge till de kappadokiska fäderna hos Basilius den store som läsare och med Gregorius teologen (Gregorius av Nazianzos) till diakon. Han följde med den senare till konciliet i Konstantinopel 381 (det andra ekumeniska konciliet)1. Evagrios var aldrig ordinerad till präst. Efter en kort vistelse i Jerusalem reste han 383 till Egypten, där han tillbringade de återstående sexton åren. år av sitt liv. Efter två år i Nitria, där han blev munk, flyttade han till den mer avlägsna öknen Kellia, Han dog där år 399. Under sin tid i Egypten hade han Kellias präst, den helige Makarios av Alexandria, som sin andlige fader. Det är troligt att han också kände den helige Makarios av Egypten, präst och andlig fader i Sketis. I egenskap av dessa två helgon kom han i kontakt med den första generationen av ökenfäder och med deras andlighet i dess renaste form.

Två tendenser - spekulativ och praktisk

I Evagrios många skrifter kan man urskilja två tendenser, den ena "spekulativ" och den andra praktisk". När det gäller den "spekulativa" sidan förlitar han sig starkt på Origenes (ca. 185-c. 254) och lånar särskilt från honom vissa teorier om människosjälarnas preexistens och apokatastasis [^3] eller det slutliga återställandet av allting i Kristus. Dessa teorier fördömdes vid det femte ekumeniska konciliet (553). På den "praktiska" sidan drar han nytta av den levande erfarenheten hos Egyptens ökenfäder, huvudsakligen kopter, bland vilka han tillbringade de sista åren av sitt liv. Han besatt i exceptionell grad gåvorna psykologisk insikt och levande beskrivningar, tillsammans med en förmåga att med anmärkningsvärd precision analysera och definiera de olika stadierna på den andliga vägen. Här är hans läror, har i detta avseende, långt ifrån att vara fördömda, utövat ett avgörande inflytande på efterföljande författare. Hans lärjunge Johannes Cassianus som övergav de tvivelaktiga teorier som Evagrios hämtade från Origenes, överförde den praktiska aspekten av Evagrios läror till den latinska västvärlden. I det grekiska Österlandet användes den tekniska vokabulär som Evagrios utarbetat förblev därefter standard: den återfinns t.ex. i skrifterna av den helige Diadochos av Photiki, Johannes Klimakos och Sankt Maximos Bekännaren, liksom inom den syriska traditionen, i de mystiska avhandlingarna av Sankt Isak av Nineveh. De verk som den helige Nikodimos inkluderade i Philokalierna tillhör alla Evagrios' "praktiska" sida, och innehåller få eller inga spår av misstänkta spekulationer. Flera av Evagrios' verk har kommit ner under andra författares namn. Detta är fallet med skriften On Bön, som i den grekiska Philokalia tillskrivs Neilos; men nyare forskning har gjort det klart bortom allt tvivel att rimligt tvivel att detta är en skrift av Evagrios.

Footnotes

  1. Första konciliet i Konstantinopel var det andra ekumeniska kyrkomötet, och ägde rum 381. Kejsar Theodosius I sammankallade i syfte att kyrkorna skulle antaga nicenska trosbekännelsen och för att ta itu med frågeställningar som uppstått med anledning av arianismen. Vid mötet närvarade 150 biskopar.