Kristna före Kristus

Den grekiska filosofin kommer mycket nära de sanningar som slutligen uppenbaras i kristendomen: den ende Guden, världens skapare, det gudomliga Logos, den heliga Treenigheten, skådandet av Gud, människans gudomliggörelse.

Detta är anledningen att tidiga kristna författare kallade filosoferna ”kristna före Kristus”. En tidig kyrkofader, Klemens av Alexandria, påstod att filosofi beredde vägen till Kristus för grekerna på samma sätt som GT förberedde judarna för Messias återkomst.

Några av kyrkofäderna kom till kristendomen genom filosofistudier och många värderade filosofin högt, särskilt Justinus Martyren, Klemens av Alexandria, Basileios den store, Gregorios av Nyssa och Gregorios Teologen. I antika kyrkors förhall brukade det tillsammans med martyrerna och helgonen finnas bilder av Sokrates och Aristoteles som sanningen förlöpare och härolder.

Posted in Grekisk filosofo, Okategoriserade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *