Ortodoxa Kyrkan

De Ortodoxa kyrkorna är en grupp kyrkor som har sitt ursprung i östra medelhavsområdet de första århundradena e.Kr. I en snävare mening syftar begreppet på ett tjugotal självständiga nationellt präglade samfund utan gemensam högsta instans. De ortodoxa kyrkorna har cirka 220 miljoner anhängare.

Vi kallas ortodoxa kristna, därför att vi hör till den ortodoxa kyrkan. Ortodox är ett grekiskt ord och betyder rätt troende. Den ortodoxa kyrkan är den ursprungliga Kyrkan, som grundades av Kristus själv. Den kallas också apostolisk, därför att Jesu egna lärjungar, Hans apostlar, gav den en fast ordning. I den ortodoxa kyrkan har apostlarnas muntliga och skriftliga undervisning bevarats och kommer att bevaras oförändrad i alla tider.

Den ortodoxa kyrkan leds av biskopar.

Kristus utvalde apostlarna. Apostlarna utvalde och handpålade sedan ledare för kyrkan, vilka kunde hjälpa och ersätta dem själva. De kallades biskopar. Dessa biskopar tillsatte i sin tur nya biskopar. På så sätt har den apostoliska ledningen genom handpåläggning bevarats i en obruten kedja inom kyrkan.

Kyrkan kallas även katolsk eller allmännelig. Det betyder att den sträcker sig över hela världen och når alla människor. Till skillnad från den romersk-katolska kyrkan, som har påven till överhuvud och även i annat skiljer sig från den ursprungliga kyrkan, kallas den ortodoxa kyrkan ibland den östra eller felaktigt den grekisk-katolska.

Den ortodoxa kyrkan i Sverige. Ingen kyrkogemenskap i världen, förutom Romersk-katolska kyrkan, räknar fler medlemmar än Ortodoxa kyrkan. I Sverige har den dock alltid varit en okänd kyrka. På 1930-talet räknar man med att det fanns ca 500 ortodoxa bekännare i Sverige. Till följd av invandringen, främst på 1960 och 70-talet, är läget annorlunda idag. Ortodoxa kyrkan är en av de största frikyrkorna i vårt land. Vid 1980-talets mitt fanns det ca 90.000 medlemmar enligt ”Ortodoxa kyrkans tro och liv – i Sverige”. Den för inte längre samma anonyma tillvaro i Sverige och vill inte bara verka i det fördolda. En ny medvetenhet växer fram både inom och utom Ortodoxa kyrkan, vilken innebär att denna gamla och traditionsrika kyrka har en plats att fylla i svensk kristenhet. Olika grenar bedriver sin verksamhet i form av kyrkor och kloster i hela landet. Församlingar finns i Storstockholmsområdet, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Umeå m fl orter. Det finns kloster bland annat i Bredared, utanför Borås och Grillby utanför Enköping.

Sveriges kristna råd är en sammanslutning av svenska kristna kyrkor som har en lista över den svenska Ortodoxa kyrkofamiljen: – Armeniska apostoliska kyrkan – Bulgariska ortodoxa kyrkan – Estniska ortodoxa kyrkan – Etiopiska ortodoxa kyrkan – Finska ortodoxa kyrkan – Koptiska ortodoxa kyrkan – Makedoniska ortodoxa kyrkan – Rumänska ortodoxa kyrkan – Ryska ortodoxa kyrkan (Kristi förklarings församling) – Ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) i Sverige – Serbiska ortodoxa kyrkan (hemsida endast på serbiska) – Syriska ortodoxa ärkestiftet i Sverige och övriga Skandinavien – Österns assyriska kyrka.

Den Ortodoxa kyrkan !!!

5 Comments

 1. Pingback: Tro på Gud « Anonyma Alkoholister

 2. Hej!

  Jag är väldigt glad att hitta hit! Jag är själv kristen ortodox från Libanon och har djupa rötter i min tro :). Jag märker att SKR inte har den grekisk ortodoxa kyrkan med och jag undrar varför?

  Vidare så undrar jag om det finns skillnad mellan gammelkalendariker och nya sådana i hur hårt man håller i traditionen. Jag uppfattade en stor skillnad i det personligen mellan 2 olika grekisk ortodoxa kyrkor i Sverige, den ena svensktalande grekisk gammelkalendarisk och den andra grekisktalande nykalendarisk. Den första var mycket hårdare vilket gjorde att jag inte kännde mig hemma och slutade gå dit. Man fick bl.a. inte bära byxor och komma in utan täckt huvud. Sådant har jag aldrig varit med om förr.

  Vänligen
  Caroline

  • Hej Caroline! Kul att du har hittat denna sida. Vi hoppas kunna hålla den lite mer aktiv i framtiden. Om du finns i närheten av Uppsala, så är du välkommen tisdag den 22,29 Mars på en föreläsning av Mikael Hjälm (kursföreståndare vid Sankt Ignatios teologiska seminarium). Han kan nog svara på dina frågor.
   Plats: Katarinaskolans cafeteria, Nedre Slottsgatan 8, Uppsala.
   Tisdag, den 22 mars, kl. 18.15, ”Trosbekännelsen”.
   Tisdag, den 29 mars, kl. 18.15, ”Gudomliggörelsen”

 3. Jag har i ett arbete på ett filmmanus använt mig av namnet Efraim. Nyfiken letade jag mig fram till Ortodoxa kyrkan och dess Bekännelse.
  Det är en mycket stark och personlig bekännelse och ingen kan ta miste på allvaret i den.
  Trots det vill jag kommentera texten. Det är uppenbart att någon som inte helt behärskar det svenska språket har skrivit texten. Det är synd att texten inte är ren från dessa syntax- och grammatikfel.
  Om man vill att texten också ska spegla den kulturella mångfalden i vårt land, har jag inga invändningar. Vill man annars publicera en text som kanske också kan bidra till ett mer utvecklat språk, hoppas jag att mina kommentarer kan bidra till en diskussion.

  Vänliga hälsningar
  Arne Roos
  Stockholm

 4. I den serbiska ortodoxa kyrkan finns ett biskopsvikariat för svenskspråkig mission, som heter Svenska Ortodoxa Viakriatet. Hemsidan är www. heligaanna.se och den är på svenska.
  Biskopsvikariensom leder vikariatet är fader Misha Jaksic, protojerej stavorfor.
  Må Gud väsligna ditt arbete med denna sajt och för Guds RIke!
  f Mikael

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *